Život piše priče: Kućni ljubimci laste, i tajna Kominog kofera

Svako ima svog kućnog ljubimca. Neko papagaje, neko golubove, a Apatinac Ištvan Koma – laste. Ali to je samo početak priče. Kad se malo „zagrebe“, odosmo u istoriju...

Sve je počelo od male, ali retke zanimljivosti. Poziv da se javnosti pokaže par lasta koje su se „odomaćile“ u kući domaćina. I tako i bi... Lepo vreme, kućna vrata širom otvorena a dve laste kao na svom terenu. Čas izleću, čas uleću, pa još i cvrkuću. Sve to gleda Ištvan Koma a osmeh mu ne silazi sa lica. – To su moji prijatelji, i nemam nameru da ih teram. Preko dana su više napolju ali kad dodje veče evo ih u sobi na svom mestu ,iznad zavese. Oni cvrkuću a ja uživam, kaže Koma. Uživa Koma, ali i njegov drugi ljubimac, osmomesečno štene Snupi.

Snupi će zalajati na prolaznike, mačke i vetar.Ali na laste – ne. Pa oni su jedan tim. I tako dok čekamo da laste ulete u sobu i to zabeležimo na snimku (pogledaj sliku 1), iz dokolice domaćin otvara jedan stari kofer.

Kao da je otvorio istoriju. Stari vojnički kofer njegovog oca Stevana rodjenog 1932. godine čuva brojne tajne i vredne dokumente iz nekih već zaboravljenih vremena. Kao da se otvara stranica istorije pred našim očima.

Djačka knjižica iz vremena izmedju dva rata sa likom Kralja Petra, album sa poštanskim markicama iz tih dana, pa novčić koji su koristili nemački vojnici (kao u seriji Salaš u malom ritu).

Brojna dokumenta, autentični svedoci istorije se nižu pred našim očima, i skoro da zaboravimo zbog čega smo tu. A, laste još ne uleću...

Sećanje se vraća i nekoliko godina unazad kad je Ištvan postao u svetu poznat. Nedaleko od Apatina kometa promašila Komu, deo užarene mase iz svemira pao tek koji santimetar dalje od njega, a to zabeležili svi mediji Srbije i Sveta. Ima Koma još puno priča,ali to je za neki drugi put. Za sada toliko. Koma, Snupi i dve laste . I, kofer koji čuva tajne.

 

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG