Životna želja Zdravka Solaća: Svetski šampion u sedmoj deceniji

Pred kraj godine u Rumuniji će se održati Prvenstvo sveta u bodibildingu za veterane. Za Apatinca Zdravka Solaća je važan podatak da će se takmičiti i kategorija „plus 60“ (godina) u kojoj je on uveren da može stići do titule svetskog šampiona.

Naravno, ako ode u Rumuniju. Jedina prepreka su kao i uvek – pare. Od svog života 46 godina je proveo po teretanama i takmičenjima, tako da je sad u 60. godini u top formi i još uvek spreman za nedmetanje i sa mnogo mlađima od sebe. Mogao je da bude dobar fudbaler, čak  oko 15 godina aktivno igrao za „Mladost“ ali uporedo dizao i tegove. Između lopte i tega, na kraju je pretegao – teg.

 

Danas je najstariji bilder u Srbiji, ako se ne računa legendarni Petar Čelik koji je deset godina stariji i na zalasku karijere. Još dok je igrao fudbal, na otvorenom prvenstvu Vojvodine u bodibildingu održanom u Apatinu, osvojio je drugo mesto, a onda su krenuli uspesi, medalje i pehari. - Od svega mi je najdraža titula osvojena upravo ove godine na prvenstvu države u Ćupriji u kategoriji preko 50 godina. Bio sam najstariji u toj grupi i pobedio“, kaže Zdravko. S ponosom ističe da Apatin trenutno ima možda najviše takmičarskih bildera u Srbiji, i nabraja – braća Blanuša, Goran Ćopić i niz momaka koji marljivo rade i pred kojima su tek uspesi. Da bi sa 60 godina bio u top formi, čovek treba da se apsolutno i disciplinovano posveti ovom sportu. - Tu nema neke tajne. Pravilna ishrana zauzima oko 80 posto. Od malena sam se naučio na hranu bez masnoće. Izbegavam slano, kiselo jer te stvari organizmu ne služe baš za ništa. Uz sve to dosta odmora, jer mišić raste i formira se tokom odmora a ne u teretani, otkriva Solać. Početak i kraj priče ista tema –Prvenstvo sveta u Rumuniji u novembru.
 - Za samu pripremu mi treba oko 400 do 500 evra, što mi trenutno pravi najveći problem. Ako odem, u svojoj kategoriji plus 60 bih imao lepu šansu. E sad, do novembra ima još vremena videćemo... Pri pomenu eventualnih sponzora kaže da se do sada nisu previše oslanjali na tu vrstu pomoći, ali temu okreće ka mladima ističući  da bi njima trebalo pomoći jer Apatin ima dosta talentovanih mladića, poput 19-godišnjeg Alena koji u tim godinama bez problema radi čučanj 200 kg. Kraj je priče, mora se trenirati. U svojoj kućnoj teretani i u 60. godini života Zdravko Solać bez problema diže terete zahvaljujući kojima će biti spreman da pobedi na Prvenstvu sveta. Naravno, ako ode u Rumuniju. I ako bude para...

 

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG