Slika za Ginisa Ane Tudor : Dunav sad kroz Sontu teče

Kada je pre tri godine sonćanska slikarka Ana Tudor krenula sa realizacijom izrade slike Dunava od izvora do ušća, pa još na platnu dugom jedan kilometar, mnogi su se čudom čudili. Ova ideja im baš nije bila najjasnija. Ana je bila sigurna u ono šta radi. I evo, slika je gotova.

 

"Malo mi se to odužilo, mislila sam da će sve biti gotovo za godinu dana. Nije bio problem moj rad, već se pojavio problem nabavke sredstava i same opreme za rad." - kaže Ana Tudor. Kad je sve stavila na papir ispalo je da će trebati mnogo više novca nego što je ona mislila. To je nije pokolebalo. U životu je uradila na stotine slika koje se danas nalaze širom sveta, ali je ona želela da stvori nešto po čemu će se njena Sonta pročuti. A, šta bi to bilo nego Dunav?   "Dunav je život, i sve što živi uz Dunav diše kraj te vode na isti način. Prolazi kroz razne zemlje, ali Dunav je svugde Dunav." - ističe umetnica.

Ona ceo život živi na relaciji Sonta-Hvar, i kako njeni prijatelji kažu ona je jedina Sonćanka na Hvaru, i jedina Hvaranka u Sonti. Njena kuća u sonćanskoj Beogradskoj ulici je cela prevorena u galeriju. Kad dođe sa Hvara Ana Tudor ovde stvara nove slike, one se nalaze po zidovima svih prostorija, tu je sva oprema za slikanje, tu je njen mir. U ovoj tipično sonćanskoj kući–galeriji tako je nastala i slika za Ginisa. Da bi se sve privelo kraju mnogo su joj pomogli baš njeni Sonćani i Hvarani. Grad Hvar joj je prvi dao novčana sredstva koja su mnogo značila za nastavak projekta, ali nimalo manja za nju pomoć nije bila ni od Mesne zajednice Sonta, KUD-a Šokadija, pa stakloresca Dijamant i mnogo druge moralne podrške.

Sama je išla po sajmovima i promovisala svoju ideju, pa je trud urodio plodom. Svetska organizacija AWP koja se bavi zaštitom životinjskih vrsta je dala punu podršku ovom projektu i slika je sad gotova. Ana je puno žrtvovala za ove tri godine. Nije imala vremena za sebe, izgubila vid na jednom oku, ali, srce joj je puno. Sad je u toku najteži posao, sklapanje slike koja je trenutno u rolnama. Kad se sve sastavi ova slika će težiti oko pola tone, pa ni transport neće biti tako jednostavan. Nakon zvanične promocije slika i autorka kreću na turneju baš po podunavskim gradovima – od izvora do ušća. Pa nek' svi vide šta je nastalo u Sonti. Da znaju da pričaju, široki sokaci ovog sela bi svašta ispričali iz bogate istorije.   Sve je imala Sonta, selo vrednih i veselih ljudi, selo snaša i tamburaša ali ovo još nije – kilometar Dunava koji sad teče kroz selo. Pa, eto i to se može kad rečnim tokom upravlja Ana Tudor.

 

 

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG