Ona je ponos Srbije : Let kroz život "devojke sa krilima"

Medju učesnicima omladinskog kampa u Banji „Junaković“ kod Apatina već treći put je i 23.godišnja Dejana Bačko iz Bačke Palanke. Život se surovo poigrao s njom.Rodjena je bez ruku. Svesna tog fizičkog nedostatka Dejana se hrabro uhvatila u koštac sa svim izazovima koje život nosi.

 

– Nisam htela da se pomirim sa sudbinom. Velik sam borac i to najviše zahvaljujući mami. Već od pete godine sam počela da slikam uz veliku maminu podršku, a samostalna sam u slikarstvo od devete godine, kaže Dejana. Ona je član Udruženja slikara koji slikaju ustima i nogama, godinama se sama usavršavala koristeći noge umesto ruku i na taj način je do sada uradila preko 500 slika, i imala 16 samostalnih izložbi.

Teški su bili školski dani jer deca ponekad znaju biti surova. Doživljavala je ruganje školskih drugova, dolazila uplakana kući, ali sve to je nju samo psihički ojačavalo i davalo podstrek da ide dalje, imajući u mislima maminu rečenicu: “Digni glavu gore, i idi samo napred”. I ona je išla napred ponosno uzdignute glave. Završila je srednju umetničku školu u Novom Sadu, a sad je student treće godine Akademije umetnosti u klasi profesora Dragana Matića.

– Bilo je problema i kod upisa u srednju školu, jer je direktorica rekla da osobe koje nemaju ruke ili noge ne mogu da upišu tu školu. Po meni je to bila diskriminacija, jer svi smo mi od krvi i mesa, i svako živo biće može da ide u školu koju želi. Eto na kraju sam uspela, sa osmehom širim od ove bačke ravnice govori ona. U pravom bogatstvu do sada nogom uradjenih slika jedna tema joj je najdraža – Novak Djoković. Uradila je četiri njegova portreta, jedan ostavila  sebi, a tri namenila njemu. Novak je čuo za Dejanu i javio joj se dok je gostovala u emisiji “Život priča”: Ti si moj idol i idol cele Srbije. Samo nastavi tako ti si naša “Devojka sa krilima”. Po ovom nadimku koji joj je emotivno dao najbolji svetski teniser, Dejanu sada znaju svi u Srbiji, pa i van granica.

Priča o Novaku usmerava i priču o Dejani u sportske vode. Voli ova simpatična devojka i sport. Kao mala igrala je fudbal, u svojoj Palanci je pokušala Savate boks, a preseljenjem u Novi Sad našla se u Tekvondu. Najviše zasluga za uspehe i na ovom planu ima trener Aleksandar Andreevski i klub “Gitros” čiji je ona član. Sad je dvostruka državna prvakinja u kategoriji osoba bez gornjih ekstremiteta, i vicešampion Evrope sa šampionata održanog u Poljskoj. Skromno dodaje da je nedavno na takmičenju u Africi osvojila drugo mesto. Sve svoje sportske ambicije trenutno usmerava za skupljanje dovoljno bodova koji bi je odveli 2020. godine na Paraolimpijske igre u Tokio. U medjuvremenu za nekoliko meseci odlazi u Belorusiju i London na evropsko i svetsko prvenstvo.... Otvaraju se novi horizonti za hrabru “Devojku sa krilima”. Zato i poruka mladima, i njenim vršnjacima: Ako osetite da vam je u životu teško stići do nekog cilja, setite se Dejane Bačko. Dignite glavu gore i idite samo napred. Videćete, odmah će vam sve biti lakše i dostižnije.

 

 

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG