Originalan poklon: Maji za punoletstvo - Likovna kolonija

Apatinka Maja Vlatković slavi 18.rodjendan. Za svoj dan punoletstva baka Mira i tata Željko su joj dali originalan poklon – Likovnu koloniju “Vlatković”. U delu Apatina nadomak Dunava se nalazi izletničko naselje poznato kao “Pumpa”. Baš tu medju brojnim vikendicama je i lepo uredjen kutak koji već po tabli na ulazu upoznaje namernika sa vlasnikom – “Vlatković”.

 

Baš ovde se rodila ideja, i počela lepa priča koja tek narednih godina treba da dobije “zamah”. – Moja Maja slavi 18.rodjendan. Dugo smo razmišljali kako da na pravi način obeležimo njen značajan dan u životu, pa se tako rodila i ova ideja, i evo tu su već rezultati, kaže baka Mira.

U pažljivo i sa ukusom radjenom dvorištu uz cveće i drveće počela da niču i umetnička dela. Koloniju je zvanično otvorilo pet umetnika. Uz apatinske umetnike Milicu Vukosav i Dalibora Dragovića tu su članovi likovne grupe “76 ULS” iz Sombora, Somborac Zdravko Borojević, Bezdanac Ljubomir Jakovljević i Josip Kler iz Crvenke.

Ovim umetnicima zadata tema nije bila potrebna. Sama okolina, pitoma priroda, čist vazduh i omamljujući cvrkut ptica su dali inspiraciju za prva dela koja ostaju u legatu kolonije.

Prvi potezi na platnu običnom laiku nisu značili mnogo. Nešto četkicom, nešto slikarskom špaklom pojavljuju se tragovi boje koji baš ništa ne nagoveštavaju. To misle laici koji iz prikrajka sve posmatraju. Autori ovih slika su znali šta rade, pa su se ubrzo pred svima pojavile slike od kojih zastaje dah.

Naravno kako to biva u umetničkom svetu, nije sve rad i samo rad. Malo se predahne, prokomentariše do sada uradjeno, upita za zdravlje – pa ajde dalje. Dok završava svoju sliku, Zdravko Borojević predsednik grupe “76” zbori: Osnovani smo 1976. godine otud i ime grupi. Kroz grupu je do sada prošlo 238 umetnika, trenutno pedesetak je baš aktivno. Naše slike su na svim kontinentima, a medju nama ima i slikara koji su bar 50 dana tokom godine na raznim kolonijama uglavnom dobrotvornog karaktera, kaže Borojević uz napomenu da i on već osam godina ima koloniju dobrovoljnih davalaca krvi.

I, tako teče priča i druženje, pa se i slike završavaju. Lep početak prve apatinske privatne kolonije “Vlatković”. Majo, srećan ti rodjendan i dovedi još puno umetnika na svoju koloniju.

 

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG