Sreća za Obradoviće u Sonti: Mala Jelena prohodala

Mala Jelena Obradović iz Sonte veliki je borac. Iako je rođena sa svega 680 grama i bila životno ugrožena punih godinu dana, danas je lepa i nasmejana devojčica.

 


Jelenina majka Dijana  imala je visoko rizičnu trudnoću i morali su po hitnom postupku da je porode u petom mesecu trudnoće. Devojčica je imala treći na četvrti stepen krvarenja u mozgu, pluća joj nisu radila i njena borba za život trajala je punih godinu dana u bolnici u Novom Sadu. Dijagnostifikovana joj je cerebralna paraliza, a pored toga, imala je i velikih problema sa plućima. Do pete godine su joj roditelji morali aspiratorom izvlačiti sekret iz pluća da bi mogla disati, a tek u šestoj godini je počela samostalno i stabilno da sedi. Muke kroz koje su prošli njeni roditelji, Zoran i Dijana Obradović, nisu uticale na to da oni sačuvaju optimizam. Zahvaljujući njihovim naporima, kao i svesrdnoj pomoći njima bliskih ljudi, Jelena je danas, sa svojih 7 godina, izuzetno napredovala.

Porodica Obradović je u februaru mesecu prošle godine prikupljala novac za operaciju svoje ćerke u Austriji, a koja je, sa sve propratnim troškovima, koštala oko 7.000 evra. Zahvaljujući ljudima dobre volje, novci su sakupljeni. Jelena je u avgustu mesecu prošle godine operisana, a pre nekoliko dana je napravila svoje prve samostalne korake. Zoran i Dijana su presrećni zbog ovako važne stvari koja se dogodila u njihovim životima i želja im je da javno zahvale svim ljudima koji su učestvovali u prikupljanju novca, svim pojedinačnim donatorima, firmama, ustanovama, medijima. S obzirom na to da je Jelena rešila problem sa plućima, Zoran i Dijana su odlučili da aspirator koji služi za izvlačenje sekreta, a koji su platili 70.000 dinara, poklone nekom kome je to potrebno, te ovim putem apelujemo na sve one koji pročitaju ovaj tekst da, ukoliko znaju nekog kome je aspirator potreban, kontaktiraju našu redakciju kako bismo ga povezali sa porodicom Obradović. Malu Jelenu uskoro očekuje kontrolni pregled u Austriji. Očekuje je još puno vežbi, terapija, odlazaka kod specijalista. Roditelji je dva puta nedeljno vode na terapijsko jahanje, odlaze u banju, igraju se sa njom i čine sve da njeno detinjstvo bude lepo i srećno. Značajnu ulogu u svemu tome ima i njen stariji brat Nikola, a koji je njena velika podrška i oslonac.

 

Izvor: 025 Info

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG