"Kod Nevenke": Vek života sonćanskog bircuza

Ne kaže se uzalud da je kafana centar svakog sela ili grada. Ne samo centar,već i pulsometar – žila kucavica. U Sonti u neka lepa vremena svaka treća kuća je imala kafanu, i sve radile. Promenila se vremena, nestale i kafane. Sve, sem jedne. Odmah tu iza nekadašnjeg Doma omladine jedna se opire zubu vremena, i uporno opstaje već skoro vek. Mladja i lepša nego ikad.

Pitajte Sonćane koji naziv kafani stoji na ulazu neće znati, ali recite „Kod Nevenke“ – sve je jasno. - Otvorena je poodavno 1924.godine, tradicija se prenosila sa kolena na koleno i tako sve do današnjeg dana. Osnivač je bio moj deda Milan Bačić, pa je vodjenje kafane preuzeo moj otac Ljubomir, pa mama Marija, i evo sad se još uvek ne damo ni kafana ni ja, ni moj suprug Ivan, kaže Nevenka Matić po kojoj je ova kafana nadaleko čuvena. Puno godina, još više uspomena koje ne mogu stati na ovako malo prostora.

 

Ugodan boemski kutak sred prašnjave bačke ravnice čuva u svojim nedrima umetničke slike Branka Maravića, Ane Tudor, pokojnog samoukog ali briljantnog Sonćanina Pavla Gladića... Pamti ova kafana razna dešavanja poput svadbe kad su Irci plakali uz zvuke tamburice, kad je Balašević nakon koncerta ovde jeo leba i masti. Saznajemo da i u dalekoj Kanadi medju kolonijom Sonćana koji su tamo iselili postoji jedna kafana pod nazivom- „Kod Nevenke“. Da ih seća na rodni kraj. Bliži se dan kad će, kafana „Kod Nevenke“ proslaviti ulazak u desetu deceniju postojanja. To je povod da domaćini organizuju proslavu kad će pozvati drage goste i prijatelje, namernike znane i neznane. Kafana će tada biti uredjena kao stari bircuz sa svim što ide uz to, a Matići te stare predmete sa puno ljubavi čuvaju i neguju.

U kafanu smo ušli sa ciljem da napravimo priču o Ivanu Matiću, slavuju vojvodjanskih polja, a eto nastade priča o kafani.

 

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG