Nebojša Šćekić- Slikar sunca iznad Apatina

Čovek dođe u godine kad oseti potrebu da ostavi neke plodove svog rada, pa još kad za to ima i dara. Upravo ova misao je postala i linija vodilja za apatinskog umetnika Nebojšu Šćekića, koji je u svom ukusno opremljenom ateljeu na krovu zgrade, bliže oblacima nego zemlji našao svoj mir i inspiraciju.

 

Radio je kao arhitekta, pa danas i u svoja dela ugradjuje tanku nit arhitekture, kroz „oživljavanje“ starih razglednica na razigranom platnu.- Svaka ta fotografija ili stara razglednica ne samo da ima svoju dušu, već i neku svoju priču. Kada se neko zagleda u tu sliku setiće se šta je nekada bilo u toj ulici. U svakom gradu više nema neke česme ili crkve, ističe umetnik i dodaje da je najviše motiva starog Apatina, ali i gradovi koji su na njega ostavljali poseban utisak poput Beograda, Sombora, Novi Sada... Uz povratak prohujalim vremenima, za Nebojšu Šćekića je poseban izazov portret.

– Kod portreta nema prevare. Može neko da se razume u umetnost više ili manje, ali kod portreta čovek mora dase prepozna. Kad vidim da sam dosta ljudi usrećio što se prepoznaju na platnu, tad sam i ja zadovoljan i srećan, kaže Šćekić ističući da mu ljubitelji umetnosti sve češće naručuju portrete slavljenika kao poklon na rođendanima, svadbama i drugim prigodnim dogadjajima poput odlaska u penziju.

Takav poklon ostaje večno, a poput neke magije u dom slavljenika kao da prenosi mir i blagostanje iz ateljea u potkrovlju zgrade. Posebno drago priznanje za svoj rad Nebojši Šćekiću je stiglo ovih dana čak iz Brazila.Zahvaljujući brazilskom kolekcionaru Marsiju Flemingu njegova slika sa motivom urbanog Liježa je uvršćena u stalnu postavku Muzeja brazilskog grada Kaskavel. Zanimljiv je podatak da Šćekićevih slika trenutno nema samo u Australiji i Africi. Radovi ovog apatinskog umetnika se nalaze na svim ostalim kontinentima kao i u privatnim kolekcijama Indonezije, Balija, Singapura, Toronta i Pariza.

Dok govori pogledom „miluje“ svoje već gotove slike, ali i krajičkom oka procenjuje šta treba dodati ili promeniti na onim započetim. Nova slika koja se stvara u očima Nebojše Šćekića uskoro će biti na platnu.

 

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG