95 godina lovstva u Svilojevu: Očuvati prirodu, pa tek onda lov

Zvanično tradicija lovstva u Svilojevu postoji skoro pun vek, od 1922.godine kad je osnovano prvo udruženje. Od tada su se smenjivale generacije lovaca,a udruženje je radilo bez prekida, sve do danas. Lovci u Svilojevu danas imaju lepo uredjen lovački dom koji sami održavaju, i koji je ponos celog sela.

Sadašnji predsednik lovačke sekcije „Jastreb“, Alfred Horvat je od malena počeo sa lovom, i tako već punih 27 godina.

 

– Trenutno imamo 23 člana što je lep broj za malo selo kao što je Svilojevo, ali je značajno prisustvo pomažućih članova koji nam pomažu pri ishrani divljači, kaže Alfred. On ističe da lov nije samo uzeti pušku i pucati, već se prvo treba pripremiti, za divljač stvoriti uslove i omogućiti im ishranu, pa tek onda ide lov. Na ovim područjima puno je fazana i zečeva koji se love, ali je zadatak i lov štetočina poput šakala i lisica. – Aktuelan je lovni turizam koji je kod nas u opadanju zbog sve manje divljači, a i broj lovaca se postepeno smanjuje, ističe predsednik sekcije ali i napominje da u Svilojevo godišnje dodje nekoliko grupa lovaca uglavnom iz Italije i Austrije.

Pored svih nastojanja lovaca da očuvaju životinjski svet pre dolaska u lovište svoj posao „odrade“ prvo čovek upotrebom raznih herbicida i pesticida, za njima štetočine poput šakala i ono što preostane divljači ostaje lovcima da ih prvo sačuvaju, pa tek na kraju da love. Bez obzira na sve lovci u Svilojevu se ne žale. Vole da izadju u prirodu, da se druže, a da li će se nešto uloviti ipak je u drugom planu. Lov je ipak lep, zar ne?

 

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG