Ima 130 godina, i još je mlad: Lončić u tem Somboru

Pitaj Somborca za „Lončić“, kao iz topa će odgovoriti: Znaš di je kružni tok? E, kad dođeš tamo pitaj za Prnjavor i tu si. Kratko i jasno. Tu ne treba navigacija, a i Sombor mala varoš.

Lako se stigne do te čuvene somborske birtije. Boemski kutak, kafana, svratište, šta je da je, tek ona ovde stoji već preko 130 godina. Stoji, dočekuje i ispraća. I, sve pamti. Lončić je kažu u najstarijem somborskom naselju - Prnjavoru gde se još noću može čuti kreket žaba. Najstarije naselje, najstarija kafana.

 

Odavde je Sombor počeo da se širi.Svašta pamti ova nadaleko čuvena kafana. Tu su se upoznali Bojan i Bojana, pa su pre venčanja baš ovde došli da naprave mladenačke slike. Rado se prepričava kako je ovde na televizoru gledan večiti derbi. Gazda Laza odmah svima daje do znanja: Do poluvremena nemoj neko da je naručio piće.S jedne strane sede partizanovci s druge zvezdaši . Navija se, galami, a kad se utakmica završi svi opet zajedno uz piće i kotlić.

Jedni slave. drugi očajavaju. Menjale su se generacije gostiju, a „Lončić“ uvek isti. Sad sve više dolaze naslednici nekadašnjih gostiju, ali kao po pravilu društvu iz kraja – Prnjavora. Poslednjih 40 godina porodica Katić vodi ovu kafanu. Počeli su roditelji Lazar i Jelena medju gostima omiljeni Laza i Jela. Preuzeo sin Aleksandar a ćerku Dušanku život poveo drugim stazama. Ipak nakon svih obaveza ne propusti da navrati. Tu su joj najmiliji, a tu je, uz ovu kafanu i odrasla.Puno je znamenitih Somboraca za proteklih skoro vek ipo prošlo ovuda i selo za ove stolove. Istorija kaže da je iste godine kad je počeo sa radom „Lončić“, rodjen čuveni književnik i akademik Veljko Petrović. I, tako jedno uz drugo rasli znameniti Somborci sa somborskim kafanama.

 

 

          

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG