• Teaser Image

Iz naše arhive: Traktorski rokenrol

Tokom protekle dve godine i "kusur" rada ovog portala trudili smo se  izmedju ostalog i da pozitivnim pričicama iz svakodnevnog života sačuvamo od zaborava velike trenutke malih ljudi, naših sugradjana. U te velike trenutke svakako spada i proslava odlaska u penziju. Evo kako je "Plovarica" zabeležila rastanak sa radnim kolegama i početak penzionerskih dana jednog Apatinca, početkom aprila 2016. godine: „Kod Zokija“, u centru Apatina skupilo se društvo staro. Povod nesvakidašnji, i svečan- ide Gugi u penziju. Radne kolege, vredni ratari zajedno na poljima, a zajedno i u ovakvim situacijama.

 

Tu ime i prezime ne igraju ulogu. Na okupu su Sale, Žeža, Veljo, Zvone, Ćopa... njih preko dvadeset koji uglavnom u ovom sastavu dele dobro i zlo preko tri decenije. Sve uspešne žetve i setve u tom periodu njihovih ruku su dela. Kako na radnim zadacima, tako i ove večeri zajedno su traktoristi, majstori i po koji šef. Ali, ovde nema mesta razgovorima o setvi koja je u punom jeku. Kišni dan im je dao priliku da malo predahnu i kako valja isprate u penziju svog „saborca“ i radnog kolegu. Sećanja na protekle dane uz Rolingstonse, Bijelo Dugme i po koji čardaš digli su atmosferu do usijanja. Opustili se „vitezovi žitnih polja“, odvrnuli ventile i dali srcu oduška. Igralo se i pevalo Gugiju kojem je u jednom trenutku i suza zaiskrila u oku. I mogu oni tako kako žele, ali ne i dokle žele. Sviće nedelja, a plodna polja oko Apatina već čekaju.

Setva se mora nastaviti. Već u svitanje, sa prvim petlovima oni će opet biti zajedno- svako na svom radnom mestu a svi sa jednim ciljem – posao se mora odraditi. Medju njima ovog jutra neće biti samo penzionera Janoša Gužvanja. Neće biti njega, ali njegovo srce će i dalje navijati da se setva obavi u zadatom roku, jer ko jednom oseti duboku brazdu nosi je celog života u duši – a Gugi to najbolje zna...

 

 

 

 

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG