• Teaser Image

Nekadašnji Apatinac Johan Lavundi dobitnik nagrade "Teodor Pavlović" za knjigu godine

Nekadašnji Apatinac, književnik Johan Lavundi koji živi i stvara u Ulmu u Nemaćkoj je dobitnik ovogodišnje nagrade “Teodor Pavlović” za knjigu godine. Na konkursu koji je raspisao Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo Lavundijeva knjiga je od strane žirija proglašena za najbolju. Ovaj konkurs se svake godine raspisuje u okviru kulturne manifestacije Dani Teodora Pavlovića a koja će se 18. put održati tokom septembra u Matici srpskoj u Novom Sadu i u Novom Miloševu.

Manifestacija se održava u slavu i čast značajnog kulturnog pregaoca srpskog naroda Teodora Pavlovića rodjenom u Novom Miloševu, reformatora i obnovitelja Matice srpske, njenog prvog sekretara, urednika Letopisa, osnivača Galerije Matice srpske i prve muzejske zbirke, urednika više listova i novina, rodonačelnika žurnalistike u Srba, advokata, književnika, prevodioca...Nagrada za najbolju knjigu dodeljuje se za knjigu iz oblasti književnog, publicističkog, kulturno-istorijskog, naučnog i prevodilačkog rada objavljenu na srpskom jeziku u 2016. i 2017. godini.Lavundi je nagradu dobio za Antologiju “Od A do Š – osam vekova srpske poezije”.

Žiri u sastavu: dr Mirjana Brković, dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović, književnik, uručiće nagradu Johanu Lavundiju 29.septembra u okviru manifestacije u Matici Srpskoj u Novom Sadu.

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG