• Teaser Image

Uz nedeljni ručak: Pita sa jabukama

Za nedeljnu poslasticu uvek treba biti u dogovoru s prirodom, i spremiti ono što ona trenutno nudi. A u ovo doba nudi sočne krupne jabuke. A, prva asocijacija pri pomenu jabuke i poslastice je upravo pita s jabukama. To je i preporuka za nešto slatko posle nedeljnog ručka:

Sastojci za četiri rolne:
500 g tankih kora,
1.5 kg jabuka, odnosno oko 1 do 1.2 kg izrendisanih
šećer
ulje
griz
cimet

Sastojci po jednoj rolni, okvirno:
125 g kora
250-300 g izrendisanih jabuka
5 ravnih kašika šećera, oko 70 g
oko 40 ml ulja
1 ravna kašičica griza
1/2 kašičice cimeta

Priprema:
1. Jabuke oguliti i izrendisati. U jednu šolju sipati oko 150 ml ulja, u drugu sasvim malo vode, recimo 50 ml.

2. Kore podeliti na četiri špila. U zavisnosti od debljine kora biće ih 3, 4, 5... po rolni. Izrendisane jabuke podeliti okvirno na četiri dela - otprilike bi trebalo da bude 250-300 g jabuka po rolni. 

3. Rernu uključiti na 200°C. Prvu koru poprskati uljem pa četkicom ovlaš umočenom u vodu razmazati ulje da cela kora zasija, i posuti ravnom kašikom šećera. Svaku sledeću, do poslednje, isto tako.

4. Na jednu trećinu površine poslednje kore rasporediti jabuke, preko jabuka sipati dve kašike ulja, dve kašike šećera, poprašiti jednom ravnom kašičicom griza, posuti cimetom. Umotati u rolnu i staviti na pleh obložen pek papirom.

5. Na isti način uviti i ostale 3 rolne. Četkicom premazati sve rolne mešavinom ulja i vode. Peći oko 45 minuta na nižem nivou u rerni, na 180-200°C ili dok pita lepo ne porumeni. Pokriti čistom krpom i ostaviti da se ohladi. Seći. Pred služenje posuti prah šećerom.

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG