• Teaser Image

Retko lepa priča: Apatinka Smiljka Basta proslavila 100.rodjendan

Smiljka Basta je proslavila stoti rođendan, a u njenih 100 godina stalo je mnogo muke i radosti - od toga da je preživela dva rata, izbeglištvo, ostala siroče sa 13 godina, othranila šestoro braće i sestara... Smiljka je jednostavno majka hrabrost. Kada je sa šest godina ostala bez oca, a sa 13 bez majke, kao najstarije od sedmoro dece, Smiljka je preuzela brigu o svojoj braći i sestrama, dedi i babi, neoženjem stricu u ličkom mestu Srednja Gora, nadomak Udbine.

 - Ništa mi u životu nije bilo teško da radim. Preživela sam Drugi svetski rat, "Oluju", doselila se kod dece u Apatin, i sada sam srećna među mojom decom. Lekari kažu da sam kao kao curica, a ja im kažem, samo me obilazite, pregledajte, lepše mi je ovde među decom nego tamo kod muža, koji je umro pre pet godina - smejući se kaže Smiljka dok brojna rodbina, komšije, njeni učenici iz Srednje Gore, gde je radila kao čistačica u školi, slave njen, kako ona kaže, "prvi put stoti rođendan". Smiljka priča da je proživela svašta, naročito u ratu. Njen najstariji brat Branko Orlović bio je u Proleterskoj diviziji, a posle rata postao je komandant inženjerijskog puka JNA, dok je mlađi Ilija otišao kod rođaka u Sarajevo, tamo prišao četnicima, i komunisti su ga streljali 1947. godine. Smiljka je gubitke teško podnosila ali je uz muža Danu uspela da prebrodi sve, dobije četvoro dece, od kojih su troje Nikola, Milka i Staka još sa njom.

I dalje bistrog uma, oštrog oka, ova vitalna starica ne ispušta igle iz ruku. Štrika čarape, džempere, hekla stolnjake.

 - Rekla sam deci "dok sam živa, ne puštam igle iz ruku". Samo ih neću poneti na onaj svet, šali se Smiljka, koja nije završila školu jer je morala da pomaže majci oko braće i sestara, ali joj nepismenost ne smeta.

 - Deci, braći, koja su svi završili škole, uvek sam govorila da sam ja ovako nepismena, morala sve pamtiti, zato sam valjda još pri pameti. A sramota me videti ovako staru kako mogu pojesti a ništa ne radim, kaže kroz osmeh Smiljka, koja jede sve umereno, najviše povrće, sir, mleko, kuvano, ali nikad ljuto i slano.

 Sin Nikola, kod koga živi u kući posle izbeglištva, dodaje da Smiljka ne ide kod lekara.

 - Dolazi joj zdrastvena služba za stare, mere pritisak, on idealan. Pije samo "aminofilin" za bronhitis i "dilakor" za srce. U bolnici nikad nije bila. Kad se zaboravi, izađe u dvorište bez štake. Hrani kokoške, skuplja jaja, uzme motiku i okopava cveće, priča Nikola.

Uvek činite dobro

Smiljkina ćerka Milka dodaje da ih je majka savetovala da nikad drugom ne požele loše. Uvek im je govorila da pomažu, kao što je ona to činila, jer dobrota donosi dugovečnost, po onoj "dobro se dobrim vraća".

Nole glavni junak

Sin Nikola kaže kako njegova majka do ranog jutra gleda sve mečeve Novaka Đokovića.

 - Kad ustanem, ona me obaveštava kako je Đoković pobedio. Iako slabije čuje, ona vidi kad Đoković na kraju meča podigne ruku da je on pobednik. Na televiziji gleda sve sportove u kojima je naša reprezentacija, ali joj je Đoković glavni junak, kaže sin Nikola. 

Sofija Pualić Špero / Blic.rs

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG