• Teaser Image

22.ASICS Dunavski polumaraton: Lovorike za Sebastijana i Noru

Kad je starter dao znak za početak trke, mnogo se pozitivne energije raspršilo bačkom ravnicom a sportska mladost se stuštila ka Dunavu. Počeo je 22. Asics Dunavski polumaraton.

 

Kao da su proteklih 21 godina bili zagrevanje za spektakl koji je održan u Apatinu. Ono što je AK Apatin (što ne reći) na čelu sa Goranom Čegarom, uz podršku SO Apatin i brojnih sponzora ove godine uradio teško da se može ponoviti. To nije bila trka, takmičenje, to je bio spektakl, festival mladosti i sporta. Iz Banje Junaković, u glavnoj polumaratonskoj trci je startovalo rekordnih 692 takmičara. Svi spremni i uvereni u svoj najbolji rezultat. Pre starta muzički orkestri, di džejevi i nezaobilazne sonćanske mažoretkinje su „podgrevali“ atmosferu.

Start trke je označila Nika Petrović, zamenik predsednika SO Apatin i krenula je reka trkača.

Dok su oni grabili stazom od 21 i kusur kilometara, na startu u Banji Junaković ni trenutka nije opadala festivalska atmosfera. Preko 200 rekreativaca već su bili spremni za svoju „Minakva trku zdravlja“ na 5 kilometara. Zagrevanje, start, i – odoše i oni. Dok je oficijelni spiker prenosio niz korisnih informacija vezanih za trku i učesnike, na startu su već najmladji i najsladji, učesnici trke za srećnije detinjstvo, na 400 metara.

Taj jedan krug oko Banje je brzo optrčan i evo ih na cilju. Pobednici mali prigrevački atletičari, Jovana Čović u ženskoj i Branislav Tadić u muškoj konkurenciji.

Aplauzi, čestitke, ali se nema puno vremena. Samo što nisu stigli učesnici trke na 5000 metara. I, evo ih. Aplauzi i čestitke za sve, posebno pobednike Mikloša Brunera iz Kule u muškoj, i Adel Tandi u ženskoj konkurenciji. Sve do sada je bio uvod u ono glavno. Čekaju se pobednici polumaratonske trke. Raste tenzija, svi se okreću ka liniji cilja, i nije se dugo čekalo. Na službenom semaforu je stajalo 1.14.30 kad je kroz cilj prošao pobednik Sebastijan Puš iz Slovenije. Aplauzi za pobednika, ali i drugoplasiranog, Apatinca Djuru Borbelja koji je odlično istrčao na domaćoj stazi. Evo i prve dame.

Medju takmičarkama lepšeg pola kroz cilj je prva prošla Nora Trklja iz beogradske „Crvene zvezde“u vremenu 1.29.54. Svaka čast pobednicima, ali posebno veteranima koji su hrabro istrčali stazu: Mirko Kopunović (91), Vlada Stevanović (83) i Miloš Antonić (81).

 

Svaka čast i najmladjem Mateji Jovanoviću (10) koji je rame uz rame sa starijima hrabro istrčao polumaratonsku stazu. Na kraju treba reći: Od 692 sa starta, kroz cilj je prošlo 507 takmičara.

Svoj deo ovom spektaklu su priložili i tamburaši, apatinski „Dunavski biseri“ dok su takmičari uz stiske ruke, osmehe i poljupce najavili svoj dolazak i naredne godine. U još većem broju.

 

Timber by EMSIEN 3 Ltd BG